//Alpine.... :twisted:
Czy to normalne przy włączaniu klimy?
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Czy to normalne przy włączaniu klimy?
za 6 dni kończy mi się gwarancja, a dzisiaj zauważyłem objaw którego do tej pory nie miałem.
Gdy włączam klimę (samochód jest na jałowych obrotach) leciutko o jakieś 50 obr na chwilę spadają mi obroty, przy wyłączeniu klimy podnoszą się o około 50. Wiem, że w wielu samochodach to standard ale ja do tej pory nigdy tak nie miałem (czyli nastąpiła jakaś zmiana) i zastanawiam się czy nie może to świadczyć o jakiejeś zbliżającej się usterce jak np. zatarcie zatarciu się jakiegoś łożyska układu klimy.
Mam prośbę do was o opinię i pytanie czy macie w (TDI'kach) tak samo
Mam zamiar podjechać z tym do serwisu jeszcze przed upływem gwarancji ale pewnie mnie będą chcieli spławić
PS. Mam climatronic
EDIT:
gdy na luzie załączam klimę (na około musi być cicho) to słyszę sprężarkę, kiedyś nic takiego nie byłoOutlander
była OII 4x4 BMM
już nie ma Octa ASZ super fajna była
-
-
bendi, podnoszą sie a potem spadają obroty do normalnego stanu jesli dobrze zrozumiałem.
Jesli tak to jest normalny objaw ponieważ zwieksza sie obciążenie silnika podczas rozruchu klimy. Według mnie jest to normalne ale dla pewności podjechałbym na sprawdzenie i czyszczenie klimy, jesli nie było to wykonywane to trzeba by zrobić to profilaktycznie ponieważ podczas normalnego użytkowania z czasem ubywa środek chłodniczy który zawiera olej służący do smarowania układu.
Komentarz
-
-
djczas,bendi, podnoszą sie a potem spadają obroty do normalnego stanu jesli dobrze zrozumiałem.
Jesli tak to jest normalny objaw ponieważ zwieksza sie obciążenie silnika podczas rozruchu klimyIMO nic złego sie nie dzieje - wzrasta obciążenie a po chwili komp interweniuje i podnosi obroty- wzrasta też zużycie paliwa.Outlander
była OII 4x4 BMM
już nie ma Octa ASZ super fajna była
Komentarz
-
-
Tak działa wg mnie zawsze bo idzie na silnik obciazenie :]
Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI
Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016
Komentarz
-